Τί είναι το σύνδρομο δυσφορίας του θηλασμού;
Το σύνδρομο δυσφορίας του θηλασμού περιγράφεται ως μία κατάσταση κατά την οποία η θηλάζουσα μητέρα βιώνει ένα κύμα αρνητικών συναισθημάτων κατά την έναρξη του θηλασμού, τα οποία υποχωρούν λίγα λεπτά μετά. Ο όρος «Δυσφορία θηλασμού» εμφανίζεται πρώτη φορά το 2007 απο την σύμβουλο γαλουχίας Alia Heise η οποία διαπίστωσε ότι ένιωθε μία συναισθηματική δυσφορία κατά τον θηλασμό του 3ου της παιδιού.
Συμπτώματα:
Το βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου είναι τα -άνευ προφανούς αιτιολογίας- αρνητικά συναισθήματα που κατακλίζουν τη θηλάζουσα μαμά. Περιγράφονται διαφορετικά από γυναίκα σε γυναίκα αλλά έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το αίσθημα κενού ή μία συναισθηματική αναστάτωση. Οι μητέρες αναφέρουν ένα εύρος συναισθημάτων από άγχος και νευρικότητα μέχρι οργή ,θλίψη και απελπισία. Άλλες λέξεις που χρησιμοποίησαν ήταν: φόβος, ταραχή, οδύνη και θυμός. Ωστόσο, υπάρχουν μαμάδες που βιώνουν ακόμα πιο ακραία συναισθήματα όπως αυτοκτονικές τάσεις, σκέψεις αυτοτραυματισμού ή έντονη οργή (https://d-mer.org/). Αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ σύντομα και οι μαμάδες σπάνια ξεσπούν γι’αυτά.
Διάρκεια συμπτωμάτων:
Η συναισθηματική αναστάτωση παρουσιάζεται συνήθως κατά την έναρξη του θηλασμού , περίπου 30-90sec. πριν το αντανακλαστικό καθόδου του μητρικού γάλακτος. Μπορεί να πυροδοτηθεί απο τις θηλαστικές κινήσεις του βρέφους , από τη χρήση θήλαστρου ή αυθόρμητα.Οι περισσότερες μητέρες παρατηρούν τα συμπτώματα τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά την έναρξη της γαλουχίας και για κάποιες θα υποχωρήσει μέχρι το μωρό να γίνει 3μηνών. Κάποιες διαπίστωσαν ότι η δυσφορία υποχωρεί σταδιακά μέχρι να εξαφανιστεί τελείως, ενώ άλλες το βιώνουν μέχρι τον απογαλακτισμό, ανεξάρτητα απο την ηλικία του μωρού τους.
Παράγοντες κινδύνου:
Δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αυτή την κατάσταση , η οποία μπορεί να επειρεάσει όλες τις θηλάζουσες ανεξάρτητα απο το αν έχουν –ή όχι- ιστορικό άγχους, κατάθλιψης, ή ψυχιατρικών διαταραχών. Παρόλα αυτά, είναι πολύ πιθανό μία γυναίκα με δυσφορία θηλασμού να αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση και στα επόμενα θηλάζοντα μωράκια της. Το κλειδί για να αναγνωρίσουμε το δυσφορικό σύνδρομο του θηλασμού είναι ότι η μητέρα βιώνει τα συμπτώματα μόνο όταν το γάλα αρχισει να ρέει απο το στήθος και διαρκεί λιγα δευτερόλεπτα.
Δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με επιλόχειο κατάθλιψη καθώς οι περοσσότερες απο τις μαμάδες που το βιώνουν νοιώθουν κατα τα άλλα καλά.
Αιτιολογία:
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κατάσταση αυτή είναι σωματική και όχι συναισθηματική. Όλα δείχνουν ότι η δυσφορία του θηλασμού είναι αποτέλεσμα της απότομης πτώσης μίας ορμόνης, της ντοπαμίνης. Κάποιες μαμάδες αναφέρουν συναισθήματα παρεμφερή με αυτά της δυσφορίας θηλασμού σε άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως είναι η δυσφορία μετά τον οργασμό, η προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή, δυσφορικό συναίσθημα πριν την εμφάνιση κρίσης κ.α. Όλες αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται με την ντοπαμίνη.
Αντιμετώπιση:
Η δυσφορία θηλασμού δεν χρειάζεται θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν διαγνώσουμε την κατάσταση , έχει λυθεί το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος, αφού οι μαμάδες νοιώθουν καλύτερα γνωρίζοντας πού οφείλονται αυτά τα συναισθήματα.
Είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα σταθερού ύπνου –όσο αυτό είναι εφικτό- και να εστιάσουμε σε έναν τρόπο ζωής με λιγότερο άγχος.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αγωγή για αύξηση της ντοπαμίνης, προκειμένου η μητέρα να μην οδηγηθεί σε αποθηλασμό λόγω αυτής της δυσφορίας.
Συμπερασματικά:
Η “δυσφορία θηλασμού” δεν αποτελεί αιτία διακοπής του θηλασμού. Δεν βιώνει δυσφορικό σύνδρομο κάθε μαμά που έχει κάποιο αρνητικό συναίσθημα κατά το θηλασμό. Όπως όλες οι συναισθηματικές διαταραχές , έτσι και το δυσφορικό σύνδρομο του θηλασμού χρήζει αντιμετώπισης απο ειδικό ψυχικής υγείας ή/και σύμβουλο θηλασμού. Είναι σημαντικό να συζητάτε όσα σας απασχολούν ώστε να αναγνωρίσετε το πρόβλημα και να μπορέσετε να το ξεπεράσετε.
Δημοσιεύτηκε στο psycholozin.gr