Πολλά έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το κατά πόσο οι μαμάδες πρέπει να θηλάζουν εν μέσω πανδημίας του κορωναϊού. Η ελληνική πραγματικότητα, θέλει τη μαμά να διαχωρίζεται από το βρέφος όταν ο ένας ή και οι δύο πάσχουν από τον νέο ιό. Όμως οι οδηγίες που εξέδωσε ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έρχονται να αλλάξουν αυτή τη λανθασμένη πρακτική. Ας δούμε τα στοιχεία:

 1. Μπορεί ο κορωναϊός να περάσει μέσω του θηλασμού;

  Ο ιός COVID-19 δεν έχει εντοπιστεί, μέχρι σήμερα, στο μητρικό γάλα οποιασδήποτε μητέρας που νοσεί ή είναι ύποπτο κρούσμα COVID-19. Φαίνεται απίθανο, επομένως, ότι ο ιός θα μεταδοθεί μέσω του θηλασμού ή με τη χορήγηση μητρικού γάλακτος που έχει αντληθεί από μια μητέρα που έχει επιβεβαιωμένα Covid-19 ή θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Οι ερευνητές συνεχίζουν να δοκιμάζουν το μητρικό γάλα από μητέρες που νοσούν ή έχουν εκδηλώσει συμπτώματα.
 2. Μετά τον τοκετό, πρέπει ένα μωρό να τοποθετηθεί αμέσως στο δέρμα της μητέρας (skin to skin) και να θηλάσει εάν η μητέρα επιβεβαιωθεί ή υπάρχει υποψία ότι έχει COVID-19;

  Ναί. Η άμεση και συνεχής επαφή δέρμα με δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου φροντίδας ‘καγκουρό’, βελτιώνει τα ζωτικά σημεία των νεογέννητων και σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα νεογνών. Η τοποθέτηση του νεογέννητου κοντά στη μητέρα επιτρέπει επίσης την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού που μειώνει επίσης τη νεογνική θνησιμότητα. Τα πολυάριθμα οφέλη της επαφής με το δέρμα και του θηλασμού αντισταθμίζουν ουσιαστικά τους πιθανούς κινδύνους μετάδοσης και ασθένειας που σχετίζονται με το COVID-19.
 3. Εάν μια μητέρα είναι πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσα COVID-19, θα πρέπει να συνεχίσει να θηλάζει;

  Ναι. Η μετάδοση του ιού COVID-19 μέσω του μητρικού γάλακτος και του θηλασμού δεν έχει ανιχνευθεί. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μια μητέρα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ιατρικής μάσκας εάν είναι διαθέσιμη, για να μειώσει την πιθανότητα διάδοσης σταγονιδίων με το COVID-19 στο βρέφος της. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο θηλασμός μειώνει τη θνησιμότητα των νεογνών, των βρεφών και των παιδιών.
 4. Εάν μια μητέρα είναι πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, είναι ασφαλέστερο να δώσει στο μωρό της τροποποιημένο γάλα (σκόνη);

  Υπάρχουν πάντα κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χορήγηση τροποποιημένου γάλακτος σε νεογέννητα και βρέφη σε όλες τις συνθήκες. Τα πολυάριθμα οφέλη του θηλασμού υπερτερούν σημαντικά των πιθανών κινδύνων μετάδοσης ή ασθένειας από COVID-19.