Πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του θηλασμού το στήθος αλλάζει. Το γεγονός ότι θηλάζετε σας δίνει το πλεονέκτημα να μπορείτε να παρατηρείται αυτές τις αλλαγές κι έτσι μπορείτε να απευθυνθείτε πιο άμεσα σε ειδικό όταν κάτι σας προβληματίζει. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές είναι φυσιολογικές ή αναμενόμενες με δεδομένη τη φυσιολογία του μαστού κατά την περίοδο της γαλουχίας. Τί συμβαίνει όμως όταν η κλινική εικόνα υποδηλώνει κάποια κακοήθεια;

Μπορεί ο θηλασμός να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού;

Η απλή απάντηση είναι ΟΧΙ! Μόλις το 3% των γυναικών που θηλάζουν μπορεί να νοσήσουν από καρκίνου του μαστού. Ο θηλασμός είναι ένας προστατευτικός παράγοντας, με τις γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών να έχουν πολύ μικρό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού , εφόσον δεν συνυπάρχουν γενετικοί παράγοντες.

Μπορώ να νοσήσω από καρκίνο του μαστού ενώ θηλάζω;

Ενώ είναι πολύ σπάνιο, ένα μικρό ποσοστό γυναικών αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού ενώ θηλάζουν. Οι μαστοί κατά τη διάρκεια του θηλασμού συχνά εμφανίζουν όγκους και σκληρύνσεις λόγω της φυσιολογία του μαστού κατά τη γαλουχία . Είναι σημαντικό να προσέχετε τις αλλαγές αυτές στο στήθος σας και να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα σημάδια ενός ύποπτου συμπτώματος που χρειάζεται ιατρική εκτίμηση.

  • Τι θα πρέπει να παρατηρήσω προκειμένου να ζητήσω ιατρική συμβουλή;
  • αλλαγή μεγέθους ή σχήματος
  • ένα κομμάτι ή περιοχή που το αισθάνεστε παχύτερο από το υπόλοιπο στήθος
  • μια αλλαγή στην υφή του δέρματος  (υφή πορτοκαλιού)
  • ερυθρότητα ή εξάνθημα στο δέρμα ή / και γύρω από τη θηλή
  • η θηλή σας να έχει αναστραφεί (τραβηχτεί) ή φαίνεται διαφορετική (για παράδειγμα άλλαξε τη θέση ή το σχήμα της)
  • συνεχής πόνος στο στήθος ή στη μασχάλη σας
  • πρήξιμο στη μασχάλη σας ή γύρω από το λαιμό σας.

Ενώ οι περισσότερες αλλαγές στο στήθος δεν υποδηλώνουν κακοήθεια, είναι σημαντικό να μάθετε τι προκαλεί την αλλαγή.

Ποιες διαγνωστικές εξετάσεις μπορώ να κάνω ενόσω θηλάζω;

Είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσουμε την μορφή της βλάβης. Οι περισσότερες διαδικασίες, θεωρούνται φιλικές προς το θηλασμό παρόλα αυτά θα πρέπει να συμβουλευτείτε το μαστολόγο και τη μαία σας για το πλάνο θηλασμών.

Τεχνικές απεικόνισης που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της παθολογίας όπως υπερηχογράφημα, μαστογραφία, μαγνητική τομογραφία (MRI) και αξονική τομογραφία ( CT) δεν είναι επεμβατικές και δεν επηρεάζουν την παραγωγή ή την ασφάλεια του γάλακτος. Δεν είναι απαραίτητο να διακόψετε ή να αναστείλετε το θηλασμό για να υποβληθείτε σε αυτές τις εξετάσεις.

Η αναρρόφηση με βελόνα για την απομάκρυνση του περιεχομένου κύστεων από τον μαστό , δεν επηρεάζει την παραγωγή ή την ασφάλεια του γάλακτος.

Η βιοψία ιστού για διαγνωστική ανάλυση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους αγωγούς γαλουχίας ή στα νεύρα ανάλογα με την τεχνική, την ποσότητα του ιστού που αφαιρείται και τη θέση της τομής. Οι τομές στο άνω, εσωτερικό τεταρτημόριο του μαστού είναι συνήθως λιγότερο επιβλαβείς, ενώ οι τομές γύρω από τη θηλέα άλω μπορούν να βλάψουν την νευρική απόκριση που επηρεάζει την εκροή του γάλακτος. Μερικοί χειρουργοί μπορεί να είναι απρόθυμοι να κάνουν βιοψίες σε θηλάζον στήθος, επειδή μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπίσουν τον προσβεβλημένο ιστό, αλλά μπορεί να γίνει και το γάλα δεν θα καθυστερήσει την επούλωση των πληγών.

Τα ραδιενεργά ισότοπα, συμπεριλαμβανομένου του ραδιενεργού ιωδίου, που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικό έλεγχο ή θεραπεία ΔΕΝ είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού επειδή αυτές οι ενώσεις συσσωρεύονται στο γάλα και είναι επικίνδυνες για το μωρό. Μια μητέρα χρειάζεται μόνο να διακόψει προσωρινά το θηλασμό, να ταΐσει το βρέφος με γάλα που είχε προηγουμένως αντληθεί ή με φόρμουλα έως ότου θεωρηθεί ασφαλές για να συνεχίσει το θηλασμό. Στο μεταξύ, μπορεί να αντλήσει και να απορρίψει το γάλα για να διατηρήσει την παροχή γάλακτος και να επιταχύνει την απομάκρυνση της ακτινοβολίας.

Η ακτινοθεραπεία είναι καταστροφική για τους ιστούς και ενδέχεται να μειώσει την ικανότητα παραγωγής γάλακτος, μερικές φορές εντελώς. Ωστόσο, το στήθος που δεν έλαβε ακτινοβολία δεν θα επηρεαστεί και είναι ασφαλές για θηλασμό.

Ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας αντενδείκνυται απολύτως επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη του καρκίνου είναι πολύ τοξικά και μεταφέρονται στο γάλα. Ο θηλασμός μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι δυνατός, ανάλογα με τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν.

Η τοπική αναισθησία δεν μεταφέρεται στο γάλα σε ανιχνεύσιμα επίπεδα, επομένως δεν είναι απαραίτητη η διακοπή του θηλασμού με οποιονδήποτε τρόπο όταν χρησιμοποιείται.

Η γενική αναισθησία δεν απαιτεί απογαλακτισμό ή διακοπή του θηλασμού. Μόλις μια μητέρα ξυπνήσει πλήρως από τη γενική αναισθησία, είναι ασφαλές να θηλάσει το μωρό της ή να αντλήσει το γάλα της. Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γενική αναισθησία είναι συμβατά με το θηλασμό, παρόλα αυτά πρέπει σε συνεννόηση με τη μαία και τον αναισθησιολόγο σας, να ελεγχθεί η συμβατότητα του κάθε φαρμάκου ξεχωριστά. Μην ξεχνάτε ότι πολλά από αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται και για τη διενέργεια της καισαρικής τομής.

Μπορώ να θηλάζω το μωράκι μου ενώ νοσώ από καρκίνο του μαστού;

Ναι. Ο θηλασμός ακόμα και από τον πάσχοντα μαστό, θεωρείται ασφαλής και δεν μπορεί να μεταφέρει τη νόσο στο μωρό. Παρόλα αυτά, μπορείτε να θηλάσετε αποκλειστικά, μόνο από τον υγιή μαστό, εάν αυτό σας ταιριάζει καλύτερα.

Συμπερασματικά:

Ο θηλασμός βοηθάει στη μείωση των πιθανοτήτων μας να νοσήσουμε από καρκίνο του μαστού, ενδομητρίου και ωοθηκών. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό, οι θηλάζουσες μανούλες να κάνετε αυτοεξέταση μαστού συχνά, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα όποια αλλοίωση προκύψει. Ο αποθηλασμός δεν θα βοηθήσει μια μητέρα «να διατηρήσει τη δύναμή της» . Συμβουλευτείτε τη μαία και το μαστολόγο σας, για να φτιάξετε ένα πλάνο θηλασμού καθ’όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας.