Η ημέρα του τοκετού σας, είναι μία απο τις πιο σημαντικές ημέρες της ζωής σας. Η εκ των προτέρων δημιουργία ενός προγράμματος σας βοηθά να λαμβάνετε αποφάσεις σχετικά με το πως θέλετε να είναι ο τοκετός σας και επιτρέπει στους άλλους να γνωρίζουν τις επιθυμίες σας. Έτσι, όταν φτάσει η μεγάλη μέρα, μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό – το να φέρετε το μωράκι σας στον κόσμο μέσα απο μία θετική εμπειρία τοκετού.

Τι είναι όμως το πλάνο τοκετού;

Ένα πλάνο τοκετού είναι ένα διάγραμμα των προτιμήσεών σας κατά τη διάρκεια του τοκετού και των πρώτων ημερών μετά τη γέννηση του μωρού σας. Το πλάνο σας μπορεί να περιλαμβάνει ποιον θέλετε μαζί σας κατά τη διάρκεια του τοκετού, εάν θέλετε φάρμακα για τον πόνο, είτε εάν θέλετε τα φώτα να είναι σβηστά ή χαμηλωμένα. Μπορείτε να συμπεριλάβετε οτιδήποτε πιστεύετε ότι θα κάνει τον τοκετό σας πιο άνετο για εσάς.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ένα σχέδιο γέννησης δεν είναι συμβόλαιο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να προβλέψετε ό, τι μπορεί να συμβεί εκείνη την ημέρα. Εσείς ή η μαιευτική σας ομάδα, ίσως χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στο πρόγραμμα μόλις ξεκινήσει ο τοκετός σας. Για παράδειγμα μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την πρόκληση τοκετού ή μία καισαρική τομή, αλλά λόγω ιατρικών επιπλοκών να είναι τελικά ασφαλέστερη επιλογή για το μωρό σας. Επομένως, προσπαθήστε να παραμείνετε ευέλικτοι εάν συμβεί κάτι απροσδόκητο.

Τι πρέπει να συμπεριλάβω σε ένα πλάνο τοκετού;

Αν και είναι δελεαστικό να συμπεριλάβετε πολλές λεπτομέρειες σε ένα σχέδιο γέννησης, προσπαθήστε να το διατηρήσετε σύντομο, ώστε να είναι εύκολο να το διαβάσουν όλοι. Η μαία σας μπορεί να σας προμηθεύσει με μία έτοιμη φόρμα ώστε να σας είναι ευκολότερο να αποτυπώσετε τις προτιμήσεις σας.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που μπορεί να καλύπτει το πρόγραμμα γέννησης σας:

Τα βασικά:

Αναφέρετε το όνομά σας, τα στοιχεία του γιατρού και της μαίας σας και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, πού σκοπεύετε να γεννήσετε και ποιος σκοπεύετε να έχετε εκεί μαζί σας.

Ατμόσφαιρα:

Σκεφτείτε τι θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα. Θα θέλατε τα φώτα να σβήνουν; Θέλετε το δωμάτιό σας όσο το δυνατόν πιο ήσυχο ή θα προτιμούσατε απαλή μουσική; Θα θέλατε κάποιον να τραβήξει φωτογραφίες ή βίντεο από τον τοκετό ή απο τη στιγμή της γέννησης;

Προτιμήσεις κατά τον τοκετό:

Μπορείτε να αναφέρετε το είδος τοκετού που θα επιθυμούσατε. Γίνετε πιο λεπτομερείς. Θέλετε να περπατήσετε ελεύθερα; Θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα σκαμνί, μπάλα ή καρέκλα τοκετού; Θα θέλατε να κάνετε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο;

Φάρμακα για τον πόνο:

Η διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι σημαντικό ζήτημα. Μπορεί να μην σχεδιάζετε επισκληρίδιο, αλλά θα μπορούσατε να αλλάξετε γνώμη κατά τη διάρκεια των ωδινών. Μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης του πόνου όπως μασάζ, ή χρήση tens. Ή μπορεί να γνωρίζετε ότι σίγουρα θέλετε να έχετε επισκληρίδιο εάν είναι δυνατόν.

Επιλογές μετά τον τοκετό:

Θέλετε να έχετε δέρμα με δέρμα επαφή με το μωράκι σας μόλις γεννηθεί; Επιθυμείτε rooming in και αποκλειστικό μητρικό θηλασμό; Θεωρείτε ότι σας ταιριάζει καλύτερα να κάνετε μεικτή διατροφή για το μωράκι σας; Καταγράψτε όλες σας τις επιθυμίες!. Πώς θα ήταν ιδανικά ο τοκετός σας και οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο. Καθώς ορίζετε το πλάνο σας, ρωτήστε τη μαία σας σχετικά με τις επιλογές σας για όλα τα στάδια του τοκετού, καθώς και για τυχόν ερωτήσεις που έχετε σχετικά με αυτά.