Η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ όμορφη περίοδος της ζωή της γυναίκας, που ακολουθείται από το ευτυχές γεγονός της γέννησης ενός μωρού. Συναισθήματα χαράς και ολοκλήρωσης, κατακλύζουν την οικογένεια καθώς το κλάμα του νέου μέλους δηλώνει την παρουσία του στην ζωή τους. Τί γίνεται όμως όταν αντί να αισθάνεστε πανευτυχείς και γεμάτες αγάπη, σας διακατέχουν το άγχος, ο φόβος και οι ανασφάλειες;

Πολλές μαμάδες μετά τον τοκετό αναφέρουν ότι νοιώθουν μουδιασμένες, κενές ή και τρομαγμένες για το τί έχει συμβεί ή θα ακολουθήσει μετά τον ερχομό του μωρού τους. Η κούραση και η ταλαιπωρία που συνοδεύουν έναν τοκετό, μπορεί να εντείνουν αυτά τα συναισθήματα.

Αυτή η δυσφορία τις πρώτες μέρες της λοχείας είναι απόλυτα φυσιολογική και ονομάζεται baby blues. Είναι μία πολύ κοινή συναισθηματική κατάσταση που όμως μπορεί να κάνει τις μαμάδες να ντρέπονται που δεν βιώνουν το απόλυτο συναίσθημα ευτυχίας αντικρίζοντας το μωράκι τους και έτσι αποφεύγουν να μιλήσουν γι’ αυτό.

Τί είναι τα Baby blues;

Ως baby blues αναφέρουμε όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα και την αστάθεια συναισθημάτων που βιώνουν πολλές φορές οι μαμάδες κατά τη λοχεία. Είναι η πιο ήπια μορφή της επιλόχειου κατάθλιψης αλλά δεν αποτελούν ψυχιατρική διαταραχή. Παρουσιάζεται περίπου στο 70-80% των μαμάδων. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2-3 ημέρες μετά τον τοκετό και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 14 ημέρες, ενώ διαρκούν από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες κάθε μέρα. Εάν με το πέρας των 2 εβδομάδων τα αρνητικά συναισθήματα συνεχιστούν, τότε είναι συνετό να αναζητήσετε την βοήθεια κάποιου ειδικού. Σε ένα ποσοστό 10-15% τα baby blues θα εξελιχθούν σε κάποια σοβαρότερη Περιγεννητική Ψυχική Διαταραχή.

Τα ακριβή αίτια αυτής της ψυχολογικής διαταραχής δεν έχουν εξακριβωθεί. Παρόλα αυτά έχει γίνει μία συσχέτιση με την απότομη μείωση στα επίπεδα των οιστρογόνων της προλακτίνης και της προγεστερόνης που συμβαίνει περίπου 72 ώρες μετά τον τοκετό. Εκτός αυτού, οι απότομες αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή της γυναίκας εκείνη την περίοδο και οι εξαντλητικές απαιτήσεις ενός μωρού μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικώς επαρκή αίτια.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι πολλά και ποικίλουν από μητέρα σε μητέρα. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • Άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστότητα
  • Απότομες εναλλαγές συναισθημάτων
  • Έντονο κλάμα χωρίς συγκεκριμένη αιτία
  • Ευσυγκινησία
  • Σωματική εξάντληση
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Ήπια θλίψη
  • Αϋπνία (ακόμα κι όταν το μωρό κοιμάται)
  • Αίσθημα ενοχής ή/και ανικανότητας

Τρόποι αντιμετώπισης

Το κυριότερο όπλο μας ενάντια σε αυτή την κατάσταση είναι η υποστήριξη από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος και φίλους. Ζητήστε βοήθεια από όποιον είναι διατεθειμένος να βοηθήσει, στις δουλειές του σπιτιού, την προετοιμασία των γευμάτων, τη φροντίδα των άλλων παιδιών και οτιδήποτε μπορεί να σας απασχολήσει από το να χαρείτε τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων και σκέψεων ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την ενδεχόμενη κλιμάκωση τους. Επίσης, θα ήταν φρόνιμο να έχετε συχνά γεύματα σε σταθερές ώρες της ημέρας και να ξεκουράζεστε, κυρίως τις βραδινές ώρες. Βγείτε έξω. Ακόμα, επιδιώξτε να πάτε μία βόλτα στον ήλιο, μακριά από λερωμένες πάνες και ταΐσματα, ακόμα κι αν αυτό είναι για λίγη ώρα. Και μην περιμένετε όλα να είναι «τέλεια». Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να γνωριστείτε με το μωρό σας. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από νέα μαμά , δεν παύετε να είστε και γυναίκα, γι’ αυτό περιποιηθείτε τον εαυτό σας και το σώμα σας όπως θα κάνατε οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Τέλος, μιλήστε. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε, που θα μπορέσει να σας καταλάβει και να σας στηρίξει.

Συμπερασματικά

Τα baby blues είναι μία συναισθηματική κατάσταση την οποία θα βιώσουν οι περισσότερες μαμάδες. Η αντιμετώπιση είναι εύκολη αρκεί να στραφείτε στα κατάλληλα άτομα για να σας ακούσουν και να σας βοηθήσουν. Μην φοβηθείτε να μιλήσετε για ότι αισθάνεστε. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και να στηρίξουν τις μαμάδες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Δημοσιεύτηκε στο psycholozin.gr